Labiausiai žinoma diodinio lazerio panaudojimo sritis yra burnos minkštųjų audinių operacijos, tačiau diodinis lazeris burnos higienos praktikoje gali būti taikomas taip pat dažnai, siekiant antimikrobinio bei biostimuliacinio poveikio. Diodiniu lazeriu atliekama vagelės ir kišenės dekontaminacija, siekiant sumažinti uždegimą sukeliančių bakterijų kiekį, o biostimuliacija skatina audinių regeneraciją ir greitesnį gijimą. Dabar labiau nei bet kada anksčiau diskutuojama apie aerozolius, mikrobus ir ką odontologijos specialistai gali padaryti, norėdami apsaugoti pacientus ir save nuo nekontroliuojamo COVID-19 viruso plitimo. Be to, diodinis lazeris taip pat gali būti naudojamas, kaip šviesos šaltinis dantų balinimo medžiagų aktyvavimui, atliekant dantų balinimą odontologijos klinikoje.

Diodiniai lazeriai

Diodinis lazeris yra vienas iš populiariausių šiuolaikinių odontologinių lazerių. Tarp svarbiausių jo privalumų yra platus indikacijų spektras, paprastas paruošimas ir nesudėtingas naudojimas, prietaisas yra kompaktiškas ir nesunkiai įperkamas. Diodinis lazeris  burnos higienos praktikoje yra ypač naudingas, kadangi jo šviesos spindulį stipriai absorbuoja burnos minkštuose audiniuose esantis hemoglobinas ir melaninas. Pacientams nepakankamai ar neteisingai atliekant kasdieninę dantų ir burnos priežiūrą, po dantenomis kaupiasi mikrobinė plėvelė (angl. biofilm). Rožinės dantenos pasidaro tamsiai raudonos ir lengviau kraujuoja. Tokioje aplinkoje diodinis lazeris stipriau veikia uždegiminį audinį, bet silpniau sveiką1.

Kodėl diodinis lazeris gali būti naudojamas burnos higienai?

Įvairaus sunkumo periodonto ligos yra labai paplitusios tarp suaugusių žmonių, nuo dantenų uždegimo ir kraujavimo iki kolageno skaidulų ir alveolinio kaulo netekimo. Svarbiausias gingivito ir periodonto ligų komponentas yra bakterinis biofilmas2, kuris vagelėje pradeda formuotis kaip laisvai plaukiojančios bakterijos. Jų tinkamai nepašalinus, šios bakterijos agreguojasi ir suformuoja subrendusią biofilmo matricą. Biofilmo bakterijos gali migruoti nuo danties paviršiaus į vagelės epitelio sluoksnį ir net patekti į kraujotaką bei sukelti bakteriemiją3. Dantenos paburksta, patamsėja, pradeda kraujuoti, gali atsirasti lėtinių žaizdų, o laisvai plaukiojančios bakterijos kolonizuoja gretimų dantų kišenes.

Diodinis lazeris gali eliminuoti biofilmą prieš ir po odontologinio gydymo. Lazerio spindulys sumažina bakterijų kiekį, nutraukia destrukcinį procesą ir skatina audinių gijimą ir regeneraciją1.

Bakterijų kiekio sumažinimas lazeriu

Lazeris tiesiogiai baktericidiškai veikia biofilmą. Šiuo metu plačiai diskutuojama apie aerozolio susidarymą ir infekcijų kontrolę odontologinių procedūrų metu. Lazeris gali būti naudojamas dekontaminacijai, siekiant sumažinti bakterijų kiekį vagelėje, prieš bet kurią procedūrą, kurios metu gali būti sukeltas kraujavimas zonduojant ar naudojant kitus instrumentus4. Tokia lazerio procedūra atliekama neaktyvuotu darbiniu antgaliu ir vadinama bakterijų kiekio sumažinimu (angl. Laser Bacterial Reduction, LBR).

Diodinio lazerio baktericidinis poveikis yra gerai žinomas. Klinikiniai tyrimai rodo, kad diodinis lazeris gali turėti veiksmingesnį ilgalaikį poveikį sumažinant bakterijų kiekį ir kraujavimą zonduojant, lyginant su gydymu vandenilio peroksidu4. Šis ilgalaikis baktericidinis poveikis nustatomas prieš tokias bakterijas, sukeliančias periodonto ligas, kaip Prevotella intermedia, Streptococcus bacillus, Fusobacterium sp., Pseudomonas sp. ir kt5.

diodinis lazeris burnos higienos praktikoje

Atliekant bakterijų kiekio sumažinimą prieš odontologines procedūras, gaunamas poveikis, panašus į burnos skalavimą, tik šiuo atveju bakterijų kiekis sumažinamas ne vien burnos ertmėje, bet ir danties vagelėje, kur burnos higienistas naudoja savo instrumentus. Diodinis lazeris gali sumažinti bakterijų kiekį ir aerozolyje, kuris susidaro naudojant ultragarsinį skalerį, sumažinti ar visai eliminuoti bakteriemijos riziką ir išvengti kryžminės kitų instrumentų kontaminacijos6.

Bakteriemija (bakterijos kraujyje) yra gerai žinomas ultragarsinio skalerio šalutinis poveikis7-14. Įvedus skalerio antgalį tarp danties ir dantenų, atsiranda jungiančiojo epitelio ir periodonto raiščio įplyšimų, per kuriuos į kraują patenka vagelėje (ar kišenėje) esančios bakterijos, sukeldamos praeinančią bakteriemiją. Subgingivaliai atliekamas lazerio švitinimas sumažina bakteriemijos atvejų, naudojant ultragarsinį skalerį6. Be to, vietiškai naudojamas lazeris sumažina bakterijų kiekį veiksmingiau, negu antibiotikai, kurių profilaktika nėra efektyvi prieš visus bakterijų štamus6.

Aerozolis, susidarantis naudojant ultragarsinį skalerį, gali išlikti patalpos ore nuo 30 min. iki 2 valandų15. Atlikus bakterijų kiekio sumažinimą prieš pradedant naudoti skalerį, bakterijų kiekis sumažėja ir aerozolyje6. Taip yra sumažinama bakterijų pernešimo oru rizika ir pacientui, ir visam personalui. Gali būti, kad šis paaiškinimas paskatins pacientus pasirinkti papildomą procedūrą lazeriu. Todėl šiuo metu yra palankus metas įdiegti bakterijų kiekio sumažinimą lazeriu visiems suaugusiems pacientams, kuriems yra atliekamos burnos higienos procedūros.

Lazeriu atlikus laisvai vagelėje cirkuliuojančių bakterijų kiekio sumažinimą, iš karto sustabdomas destrukcinis procesas, nesusiformuoja subrendęs biofilmas ir nutraukiama tolesnė periodonto ligos eiga.

Dekontaminacija ir periodonto ligų gydymas lazeriu

Diodinis lazeris gali taip pat būti naudojamas ir po burnos higienos procedūrų. Tradicinius profilaktikos ir gydymo būdus papildant lazerio procedūra, galima susidariusį biofilmą gydyti ir labiau pakenktose kišenėse. Įprastas konkrementų nuvalymas ir šaknies nulyginimas (angl. scaling and root planing, SRP) pašalina biofilmą ir konkrementus nuo kieto danties paviršiaus, o dekontaminacija lazeriu pašalina biofilmą ir nuo nekrotizavusios kišenės sienelės.

Lazerio spinduliuojama energija smarkiau veikia uždegimo apimtus, bet silpniau sveikus audinius1. Naudojant labai mažą lazerio galią, gaunamas dekontaminacijos poveikis, tačiau audiniai nėra pjaunami16. Tyrimai rodo, kad įprastą konkrementų nuvalymą ir šaknies nulyginimą papildžius lazeriu, gaunami patikimai geresni gydymo ir bakterijų kiekio sumažinimo rezultatai17-20. Lazeriu vagelėje išnaikinus patogenines bakterijas, kišenę kolonizuoja sveika mikroflora20-22.

Fenol ir kt.20 tyrė specifines periodonto patogenines bakterijas, atliekant vienoje zonoje tik tradicinį konkrementų nuvalymą ir šaknies nulyginimą, o kitoje jį papildant lazerio dekontaminacija. Kiekviena zona buvo tiriama 3 kartus: prieš procedūrą ir praėjus dviems savaitėms ir dviems mėnesiams. Zonoje, kurioje buvo panaudotas ir lazeris, nustatytas reikšmingai didesnis patogenų sumažėjimas po dviejų mėnesių.

Kusek ir kt.22 sekė pacientus, turinčius kraujuojančias ≥5 mm gylio kišenes. Po 5 metų net 80% kišenių, gydytų konkrementų nuvalymu ir šaknies nulyginimu ir papildomai lazeriu, sumažėjo iki normalaus ≤3 mm gylio. Taigi, kiekvieną konkrementų nuvalymo ir šaknies nulyginimo procedūrą papildžius dekontaminacija lazeriu, galima reikšmingai pagerinti ilgalaikio gydymo rezultatus, sumažinti dantenų kraujavimą ir periodonto kišenių gylį.

Biostimuliacija

Lazeris turi geras biostimuliacijos savybes, skatinant audinių regeneraciją, kolageno gamybą, didinant enzimų aktyvumą, limfos ir kraujo mikrocirkulaciją, fibroblastų ir osteoblastų migraciją ir proliferaciją23,24. Tyrimai patvirtina tiek dantenų,  tiek ir periodonto raiščio fibroblastų proliferaciją, kuri skatina dantenų kišenių ir pačių dantenų gijimą. Biostimuliacija gali būti atliekama ir po įprasto konkrementų nuvalymo ir šaknies nulyginimo, ir po dekontaminacijos lazeriu. Patogiausia biostimuliaciją atlikti specialiu biostimuliacijos antgaliu, kuris yra vedžiojamas apie 5 mm virš švitinamos zonos. Paprastai biostimuliacijos procedūra trunka nuo 1 iki 2 min., naudojant mažą lazerio galią (priklausomai nuo lazerio šviesos bangos ilgio). Biostimuliacija pagerina periodontinio gydymo rezultatus.

Diodinis lazeris dantų balinimui

Diodinis lazeris gali būti naudojamas, kaip aktyvuojantis šviesos šaltinis, siekiant padidinti balinamosios medžiagos efektyvumą, kai dantų balinimo procedūra atliekama odontologijos kabinete. Kartu su diodiniu lazeriu dantų balinimui paprastai naudojamas didelės koncentracijos (>30%) vandenilio peroksido gelis. Priklausomai nuo lazerio spinduliuojamos šviesos bangos ilgio dėl fototerminio arba fotocheminio poveikio vandenilio peroksido molekulei, išsiskiria didelis kiekis aktyvaus deguonies (O), kuris oksiduoja danties emalyje esančias organines medžiagas ir tokiu būdu pašalina dirbtinę emalio spalvą. Svarbiausi kabinetinio dantų balinimo pranašumai yra greitas ir geras balinimasis poveikis, labai trumpa balinamosios medžiagos ekspozicija, patogumas pacientui. Naudojant tradicinį infraraudonos šviesos diodinį lazerį, neretai pasitaiko praeinantis dantų jautrumas po dantų balinimo procedūros.

Apibendrinimas

Yra bent keletas galimybių, kaip diodinis lazeris gali papildyti šiuolaikinę burnos higienos praktiką: 1) panaudojant lazerio antimikrobinį poveikį, kai reikia naikinti bakteris ir infekciją, 2) biostimuliacijos poveikiu skatinant audinių gijimą, 3) gydant minkštuosius audinius ir periodonto kišenes, 4) lazeriu aktyvuojant dantų balinimo medžiagą. Šiuo metu, kai siekiama sustabdyti COVID-19 ir kitų oro-lašeliniu būdu perduodamų infekcijų plitimą, ypač palanku įdiegti lazerį, kuris gali sumažinti bakterijų kiekį odontologijos kabinete procedūrų metu susidarančiame aerozolyje. Diodinis lazeris burnos higienos praktikoje pacientams gali būti naudojamas kiekvieno vizito metu.

Linas Lauruvėnas, UAB Baltic Medservice, 2022

Parengta pagal: Utilizing a diode laser in dental hygiene practice. Joy Raskie, RDH, July 1, 2020

Literatūros sąrašą rasite paspaudę šią nuorodą, o daugiau informacijos apie diodinio lazerio naudojimą odontologijos klinikoje skaitykite mūsų svetainės puslapyje Lazeris

Mūsų svetainė naudoja slapukus (angl. Cookies). Slapukai yra naudojami [pvz.: statistikos, rinkodaros, naršymo paspartinimui ir pan.] tikslais. Jei sutinkate, kad slapukai būtų naudojami šiems tikslams, spauskite „Sutinku“ ir toliau naudokitės mūsų interneto puslapiu. Daugiau

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close